Chef Matt Laposeri deelt zijn eet- en culturele inzichten op tijd voor WOUB-TV’s “Great American Broadcast” op 24 juni.

Chef Matt Laposeri deelt zijn eet- en culturele inzichten op tijd voor WOUB-TV’s “Great American Broadcast” op 24 juni.

Gepost door: Emily Votaw

Na:

Keer terug naar <<

Op fysiologisch niveau moet voedsel omgezet kunnen worden in energie.

Maar op sociaal, cultureel, emotioneel en misschien spiritueel niveau is voedsel altijd veel complexer dan zijn taakomschrijving.

Vrijdag 24 juni, om 21.00 uur, zal ET WOUB-TV de eerste aflevering van “The Great American Recept” debuteren. Dit is een kookwedstrijd die de samenvloeiing van complexe relaties met eten en de culturele invloeden die de Amerikaanse keuken zo typisch Amerikaans maken, viert.

Als iemand kan praten over een fascinerende en bevredigende manier waarop cultuur en eten zo met elkaar verweven zijn, dan is het Matt La Poselli, Executive Chef bij Cedar Falls In & Spa. Een paar weken voor het debuut van ‘The Great American Recipe’ stelde WOUB Rapposelli enkele vragen over de relatie met eten en cultuur, en de unieke aspecten van Appalachia-specifieke ingrediënten.

WOUB: Stel jezelf voor en vertel ons hoe je chef-kok bent geworden in Appalachia.

Matt Laposeri: Ik kom uit Cleveland, maar mijn moeder is geboren en getogen in Appalachia. De beste herinneringen aan een bezoek aan mijn oma waren altijd eten en prachtige gebieden. Mijn oma was zowel qua omstandigheden als qua persoonlijkheid enorm onafhankelijk. Dit betekende dat ze voor bijna al het voedsel zorgde dat ze in de tuin at, foerageren en jagen. De herinnering aan mijn eerste maaltijd met haar was een maaltijd met eekhoorns en noedels. Ze oogstte en bereidde alles gemakkelijk voor.

Mijn Italiaanse vader en zijn gezin werken al heel lang in de voeding. Vanaf het begin was ik voorbestemd om met voedsel om te gaan. Nadat ik was afgestudeerd aan de kookschool, woonde ik overal in Washington, Vermont en Florida, maar ik ben altijd naar dit gebied teruggekeerd. Omdat ik me realiseerde dat dit een heel speciale plek is, besloot ik mijn roots hier opnieuw op te bouwen.

WOUB: Wat voor lokale ingrediënten gebruik je die mensen kunnen verrassen?

Matt Laposeri: De lokale ingrediënten die we beschikbaar hebben zijn behoorlijk divers. Het klinkt misschien als een zeldzaam of verrassend ingrediënt voor de ene persoon, maar het kan vrij gewoon of alledaags zijn voor een ander. Waarschijnlijk het enige lokale voedsel dat het grootste geweldige element krijgt, is papaja. Ze zijn absoluut onze lokale voedselvogelbekdieren. Ze komen niet in te veel delen van het land voor, ze reizen niet goed en mensen zien vaak niet het hele verse fruit direct. Wanneer ze allemaal worden gecombineerd met een unieke textuur en tropische smaak, zijn mensen er behoorlijk door verrast.

Wat betreft de andere lokale voedingsmiddelen die we gebruiken, de lijst is vrij uitgebreid. Bijna allemaal zijn ze gebaseerd op seizoensgebonden beschikbaarheid en beschikbare hoeveelheden. De hoeveelheid items varieert sterk tussen het serveren op restaurantniveau en voor eenmalig gebruik of thuisgebruik. We gebruiken zoveel mogelijk lokale vleeswaren, producten, eieren, fruit, champignons en zuivelproducten.

WOUB: Waarom is het voor jou belangrijk om lokale ingrediënten te gebruiken?

Matt Laposeri: Voor mij is de absolute nummer één reden waarom ik lokale ingrediënten wil gebruiken, het ondersteunen van echte mensen in het gebied. Er zijn veel andere voordelen aan het gebruik van lokale producten. Versheid, uniciteit en kwaliteit zijn te verwaarlozen, maar het is van het grootste belang om iemand in de gemeenschap te helpen de kost te verdienen en tegelijkertijd ons leven te verbeteren. Commercieel ingekocht voedsel is veel handiger om een ​​restaurant te runnen, maar de extra inspanning die nodig is voor lokaal gebruik heeft altijd de voorkeur.

WOUB: Wat is voor jou de culinaire metafoor voor de Appalachen-keuken?

Matt Laposeri: Als je een cliché bedoelt als je verwijst naar de Appalachian culinaire metafoor, weet je dan niet of veel mensen buiten onze regio een groot deel van de verklaring kunnen formuleren voor wat Appalachian Culinair is? Denk je dat de meest voorkomende waarschijnlijk kip en noedels zijn? Als de meeste mensen buiten de Appalachia-regio de componenten van de Appalachia-keuken zouden uitleggen, zouden ze hoogstwaarschijnlijk het Pennsylvania Dutch-item krijgen, dat de ruggengraat is van de ‘thuisstijl’ van de regio.

Als ik praat of naar bijeenkomsten in het hele land ga, wordt mij het vaakst gevraagd naar een van de meest unieke gerechten in onze regio. Het voorbeeld dat ik altijd gebruik zijn noedels op aardappelpuree. De meeste mensen zijn verrast om te horen dat dit een nietje is in onze regio. Het heeft zeker zijn wortels in de Oost-Europese keuken, maar ik zie het nergens zo wijdverbreid, behalve in onze regio.

WOUB: Wat kunnen we leren over cultuur van hun eten?

Matt Laposeri: We leren alles over cultuur van hun eten! Wat ik absoluut geweldig vind in mijn leven, is reizen met het doel van de ziel om intercultureel voedsel te eten en om te gaan met de mensen die het bereiden. Eten is echt een universele taal en het accent ligt op wat verschillende disciplines ermee doen. Waar ter wereld je ook gaat, je kunt misschien niet in woorden communiceren, maar je kunt altijd communiceren via voedsel!

WOUB: Heb je een persoonlijke filosofie om chef-kok te worden?

Matt Laposeri: Ik weet niet wat mijn persoonlijke filosofie als chef-kok is. Het belangrijkste voor mij is dat het eten doordacht en goed bereid is. Het maakt me niet uit of het een hotdog of Marokkaanse bastilla is, ik wil dat je het zorgvuldig maakt. Ik ben niet het type chef-kok die boos wordt op de eisen van iemand over hoe ze hun eten willen koken. Bak een prime filet mignon van $ 65 en geef het een bijpassende steaksaus en ketchup. Het is niet mijn favoriete manier van eten, maar ik ben niet degene die het eet. Ik speel mijn rol om ervoor te zorgen dat het goed gekruid is, er aantrekkelijk uitziet en warm en vers op tafel staat.

Het is altijd heel bevredigend om de ogen en paletten van mensen te openen voor goed gekookt voedsel. Vaak zal iemand zeggen dat ze iets niet leuk vinden, en nadat je met ze hebt gesproken, zul je merken dat het waarschijnlijk komt omdat het niet goed is gelukt. Als je het opnieuw kunt proberen, wordt het vuurwerk afgestoken en voel je misschien een nieuwe dankbaarheid. Ik hou van die momenten.

Leave a Comment

Your email address will not be published.