Deze koks, die ooit een “achtergestelde maaltijd” waren, herwinnen salades uit de greep van de dieetcultuur

Zoals veel dikke mensen heb ik een complexe relatie met salades.

Toen ik begin twintig een salade bestelde voor de lunch, werd ik altijd geprezen door een oudere collega. Hij zou zeggen: “Ik ben een brave jongen”, maar hij streelt me ​​letterlijk op zijn rug. Dus mijn hele leven heb ik salades gegeten als een manier om zowel de lichaamsgrootte als het bijbehorende stigma te minimaliseren.

Gezien alle bagage kunnen veel ex-dieters geen salade in hun maag stoppen. Dikke mensen die salades eten, of het nu de bedoeling is of niet, sturen het bericht “Ik doe mijn best hier.”

Salades zijn een informeel voedsel van de eetcultuur en een permanent en schadelijk idee dat vet moet worden vermeden.

Rasheed Ajamu herinnert zich hoe zijn studievrienden hem ‘gezond’ zagen toen hij de salade bestelde.

“Meisjes, bijvoorbeeld, ik… probeer geen rauwe salade te krijgen met minimale dressing of minimale toppings,” zei hij. “Dit maakt een zeer sensuele, zeer rijke en zeer smakelijke salade. Er zijn geen beperkingen.”

Co-host van Ajamu en Erica Irving De kamer van GwolEen podcast uit Philadelphia met een bohemien gesprek tussen twee zwarten, een bizarre, dikke gastheer.

Irving beschouwde salades ooit als een ‘achtergestelde maaltijd’, maar Ajam gaf een ander voorbeeld.

“Rashid maakt echt geweldige salades,” zei ze. “Ik denk dat Rasheed degene was die me echt droeg.”

De verandering in Irvings perspectief laat zien hoe dikke mensen, ex-dieters en zij die een vreemde relatie hebben met salades toch kunnen genieten van deze meest zomerse maaltijd. .. Tegenwoordig geef ik een kom waterig, niet irriterend, bijna vetvrij groen, maar salade is een van mijn favoriete dingen om te bereiden en te eten. Naarmate de temperatuur stijgt en tuinen in de achtertuin hun vruchten afwerpen, zijn maar weinig voedingsmiddelen beter dan koude, knapperige groenten in pittige dressings.

De kern van zijn positie in de dieetcultuur is het idee dat salades alternatieven, tijdelijke aanduidingen en ‘voedselsimulaties’ zijn, in de woorden van Julia Tarshen, een familie-kookboekschrijver die het dieet aanmoedigt. De kom met babybladmix was de “oogappel” van de keuken van haar familie. Het enige andere ingrediënt: pure balsamico-azijn.

“Mijn familie was erg bang voor vet”, zegt Tarshen. “Het eten van een salade voelde als deze plek waar ik kon loslaten, gewoon eten, eten, eten … het is een plek voor mijn familie en alles wat ik mezelf niet vergeven heb. Het was een houder.”

Tot haar dertigste plaatste Tarshen salades in dezelfde categorie als rijstwafels en vetvrije, caloriearme yoghurtijs die bijna niets smaakte. Er was één uitzondering. Het favoriete restaurant van de familie, House Salad, bleef een herinnering aan Taschens favoriete gerecht voor een kookboek. Kleine overwinning..

“Bijna iedereen” die naar Franklin Park Restaurant in Gas, Harrison, NY gaat, bestelt een salade. “Het is een mix van knapperige ijsbergsla, scherpe uien, zoete tomaten en veel agressieve blauwe kaas, allemaal gekleed in olie en azijn”, zegt ze. Schrijf in de inleiding van het recept.

“Het was deze knapperige salade die vet bevatte”, herinnert Tarshen zich.

De augurken en “gezonde salades” die ze at bij de Joodse delicatessenwinkel waren een andere aanwijzing voor hoe de salade zuur en knapperigheid verschafte als aanvulling op andere elementen van het dieet. Dit waren een van de signalen die Taschen hielpen om de salade voor zichzelf te beoordelen, niet alleen als vervanging voor wat hij wilde eten.

Ik kan me hierin vinden: mijn moeder zei dat ik mijn dressing zijwaarts moest bestellen. Dus doopte ik de vork erin en liet me toen een bijna droge green in mijn mond stoppen. Toch kan ik me herinneren dat mijn verzoek voor een verjaardagsmaaltijd vóór het dieet een salade van biefstuk, gebakken aardappel en ijsbergsla was. De knapperige groenten en knapperige groenten contrasteerden met de knapperige steaks en romige aardappelen, en de knijpflesdressing voegde smaak toe aan mijn bord.

Als je klaar bent om je eetcultuur te verlaten, pleit de in Philadelphia gevestigde therapeut Rachel Milner over het algemeen voor een voedselneutrale benadering.

“De voedselcultuur wil dat we waarde toekennen aan voedsel”, zegt Milner, een eetstoornis-expert.

Milner geeft toe dat salades een unieke plaats innemen in de eetcultuur, maar uiteindelijk zijn ze niet beter of slechter dan andere soorten voedsel.

Herstel van de eetcultuur lijkt ook verschillende soorten voedsel en manieren van eten te proberen. Chef-kok en kookinstructeur Karen M. Rix vond vreugde en genezing in het leren van voedsel.

“Als zwarte vrouw, opgegroeid in de Verenigde Staten, stond ik van jongs af aan onder druk om af te vallen en eigenlijk niet te eten”, zegt Our Kitchen Classroom, een virtuele kookschool, die homeschooling, unschooling en “world schooling” aanbiedt. gezegd. familie.

De relatie tussen Rix en voedsel werd bemoeilijkt door te groeien met voedselonzekerheid. Een gezond voedingspatroon veronderstelt consistente toegang tot een verscheidenheid aan vers voedsel. Voor lijners zijn voedselbeperkingen een optie. Maar voor degenen die geen consistente toegang tot voedsel hebben, is het onvrijwillig. Rix deed het dieetgedrag van zijn moeder na, maar gezinnen kozen vaak voedzaam voedsel boven fruit en groenten.

De reis breidde Rix’ ideeën over salades veel verder uit dan het standaardaanbod van sla en tomaten. In Japan ontdekte ik een hele nieuwe wereld van augurken. In Italië draaide een van haar eerste kooklessen op een eenvoudige sinaasappelsalade met venkel en olijfolie.

Fruit toevoegen aan een salade “wordt wakker”, zegt chef-kok en kookboekauteur Ashagomes.

“Ik ben opgegroeid in een zeer tropische en fruitrijke regio van India”, zegt ze. ‘Dus ik kan me niet herinneren dat mijn moeder een vruchteloze salade maakte.’

Gomes zegt dat het net zo eenvoudig is als het toevoegen van sinaasappels en papaja’s aan een tomaten-rucolasalade. “Het voelt niet meer als een salade. Andere componenten kun je onbeperkt toevoegen.”

Het proberen van verschillende gewaagde smaken is een andere manier om het denken over diëten in de weg te staan. Een van mijn favoriete salades is groenten, fruit, kaas en noten, gekleed in citroenvinaigrette.

“Ik kwam uit een cultuur waar smaak alles is… dus toen ik echt in de salade raakte, wist ik dat ze niet flauw waren”, zegt Gomes. “De meeste van mijn salades zijn smaakbommen.” Uit haar laatste boek, Ik kook in kleur, Salades zijn onder andere karamel-vijgensalade met witlof en hazelnoten en Bombay-gekookte pindasalade met zwart zout.

Onlangs maakte ik een Gomes-versie van Thai Green Papaya Salad.

“De umami van de salade, de vissaus, de binnenkomende kruiden, de gedroogde garnalen, het is erg lekker”, zegt Gomess. “Het is een maaltijd op zich. Als je papajasalade eet, hoef je niets anders te eten.”

Ik denk dat dat het geheim is om van salades te genieten. Als je een verscheidenheid aan voedingsmiddelen voedt, wil je misschien een salade.

Voeg fruit toe in elke combinatie.

Krokante groenten (romaine sla, Boston sla en zelfs ijsbergen)

Fruit (druif, appel, mango, papaja, granaatappelpitjes, allerlei soorten bessen)

Kaas (Feta kaas, Parmezaanse kaas, Verse mozzarella kaas)

Noten (walnoten, pecannoten, macadamianoten)

Heroverweeg restjes:

Bladgroenten en gekookte groenten (sperziebonen, aardappelen, spruitjes)

Eiwit (bonen, tofu, gekookte eieren of gepocheerde eieren, alle soorten versnipperd vlees, tonijn in blik)

Granen (bulgur, rijst, farro)

Pantry ingrediënten (olijf, gemarineerde rode paprika, artisjokken uit blik)

Leave a Comment

Your email address will not be published.